Pravila i uslovi korišćenja kombija

Pravila

Pravila i uslovi korišćenja kombija

Molimo vas da pročitate pažljivo sledeći pravilnik pre rezervisanja Urban Nomad vozila. Iznajmljivanje običnih vozila u bilo kojoj rent a car agenciji uglavnom zahteva potpisivanje ugovora, prihvatanje odgovornosti prilikom vožnje i osiguranje vozila depozitom. Iznajmljivanje kamper kombija se ništa ne razlikuje od toga. Stoga, odlučili smo da maksimalno pojednostavimo te dosadne strane u svarljiv, razumljiv jezik kako ne bi došlo do iznenađenja i zabune.

VAŽNO: Ponosimo se našim hand made kamperima i stoga iznajmljivanje jednog nosi sa sobom i odgovornost brige o vozilu i poštovanje zabrane brze i duge vožnje. Molimo vas da imate u vidu da iznajmljujete „vintage“ vozilo. Ovi kamperi su stara vozila i podložniji su problemima sa motorom ukoliko se ne tretiraju na pravi način. Zato molimo sve naše klijente da čuvaju kako enterijer, tako i motor vozila. 

1. Pravila rezervisanja vozila

Zbog njihove jedinstvene vrednosti, istorije i pažnje koju im je potrebno posvetiti, u nastavku su osnovna pravila iznajmljivanja kampera našim avanturistima: 

 • Proces rezervisanja
  Molimo Vas da nam pošaljete upit za rezervisanje kombija popunjavanjem forme na našem sajtu. Mi ćemo se potruditi da Vam odgovorimo u najkraćem mogućem roku. Tokom procesa rezervisanja, kako bi rezervacija bila potvrđena, potrebno je uplatiti unapred 12.000 RSD što je polovina iznosa depozita. 
 • Politika otkazivanja rezervacije

  Tokom trajanja Covid pandemije otkazivanje rezervacije i vraćanje uplaćenog iznosa rezervacije, moguće je do 5 dana pred polazak na putovanje. Ukoliko se rezervacija otkaže u periodu kraćem od 5 dana, uplaćeni iznos se neće refundirati. U slučaju da rezervaciju otkazujete usled posledica zaraze Covid virusom, molimo vas da nam dostavite na uvid pozitivan test, na osnovu kog ćemo vam odobriti promenu termina za koji će Vam važiti uplaćen novac od rezervacije

 • Vozač kampera
  Svaki vozač kampera mora imati vozačku dozvolu B kategorije (validnu tokom celokupnog trajanja putovanja) i biti prisutan prilikom preuzimanja vozila. Vozač mora imati minimum 23 godine i minimum 5 godina aktivnog iskustva u vožnji. Biće potrebno dostaviti fotokopiju ličnog dokumenta zbog izrade ovlašćenja za upravljanje vozilom, kao i vozačke dozvole vozača, uz popunjavanje forme prilikom predaje ključeva i preuzimanja kampera.
 • Depozit
  Svi naši kamperi osigurani su od štete prilikom sudara sa obaveznim osiguranjem za motorna vozila. Radi bezbrižnijeg putovanja predlažemo vam da uplatite putno osiguranje (za inostrane turiste). Prilikom preuzimanja vozila potrebno je ostaviti depozit za slučaj oštećenja vozila odnosno ukoliko ne vratite vozilo u stanju u kom je i preuzeto, a za sve one slučajeve koje ne pokriva gore pomenuto osiguranje. Iznos depozita je 36.000 RSD i moguće ga je uplatiti na dva načina: rezervisanjem sredstva na vašoj kreditnoj kartici ili u gotovini.Prilikom rezervacije uplaćuje se prvi deo depozita, odnosno 12.000 RSD, a ostatak u toku preuzimanja kampera. Lista stavki koje su osnov za zadržavanje sredstava iz depozita možete pročitati ispod. Ukoliko je sve u redu sa vozilom, depozit će biti vraćen u celosti po povratku i pregledu vozila.

  (VAŽNO: Ova vozila nije lako popraviti ili zameniti, zbog čega je naša provera vozila nakon Vašeg putovanja temeljna)

U dole navedenim slučajevima šteta će biti nadoknađena od iznosa depozita delimično ili u celosti, zavisi od vrste problema:

 • oštećenja enterijera i opreme kampera zbog neprimerene i nenamenske upotrebe,
 • neodgovorne vožnje koja izazove neuobičajene kvarove i probleme sa vozilom* (pregrevanje motora zbog manjka vode, ulja ili duge i brze vožnje, vožnja sa podignutom ručnom koja uzrokuje teže oštećenje kočnica, sistem kvačila u drastično lošem stanju, i drugi krupni defekti koji nisu sastavni deo normalne upotrebe vozila),
 • slučaju potrebnog većeg čišćenja vozila,
 • U slučaju prekoračenja dozvoljene dnevne kilometraže i u slučaju prekoračenja dozvoljene maksimalne brzine za konkretno vozilo
 • Ne prijavljivanje kućnih ljubimaca, eventualna šteta na kombiju od strane ljubimaca kao i u slučaju da je potrebno veće čišćenje nakon važeš puta 
 • U slučaju vraćanja vozila gde nivo goriva ne odgovara stanju prilikom preuzimanja vozila (tolerancija par litara)

*ne odnosi se na probušenu gumu, na blago iskrivljenu felnu, na sitne ogrebotine krajeva branika i druge sitne defekte koji su sastavni deo normalne upotrebe svakog vozila.

2. Preuzimanje i vraćanje vozila

 • Procedura preuzimanja vozila
  Procedura preuzimanja traje 30-45 min. na licu mesta. Ovo obuhvata zajednički pregled vozila i utvrđivanje stanja vozila zarad vaše i naše sigurnosti i jednostavnijeg procesa prilikom vraćanja vozila. Naš tim će se potruditi da vas upozna sa svim funkcionalnostima naših kuća na točkovima, što se tiče kamper sistema i upravljanja vozila. Obavićemo kratku probnu vožnju kako bi bili spremni da se upustite u avanturu. Bez brige, pripremili smo vam uputstvo koje će vam biti dostupno u svakom trenutku u kombiju u slučaju da nešto zaboravite! Biće obavljen detaljan pregled vozila spolja i iznutra, kao i kamper sistema i fotografisanje zarad evidentiranja zatečenog stanja radi izvesnosti u procesu utvrđivanja stanja po povratku i eventualnih dilema oko aktiviranja depozita, a sve u cilju obostrane sigurnosti. Ovom prilikom ćemo potpisati listu stanja i opreme vozila kao i da ste upoznali i prihvatili ova pravila korišćenja. Pored toga, potpisujemo ugovor o preuzimanju vozila i vozač dobija ovlašćenje overeno od strane notara za upravljanje vozilom. U slučaju da druga osoba bez osvlašćenja upravlja vozilom, ovo će biti predmet naplate fee-ja iz depozita.
 • Vreme preuzimanja i vraćanja vozila

  Preuzimanje vozila moguće je svakoga dana (osim tokom velikih praznika) u periodu od 07:00 – 11:00 i od 16:00h do 22:00h. U slučaju da je potrebno preuzimanje vozila van definisanog termina u toku dana, mogući su dogovori u pomeranju vremena preuzimanja, a šta se neće dodatno naplaćivati (VAŽNO: važi za avanturiste koji dolaze iz inostranstva ili drugih gradova Srbije kako bi preuzeli vozilo).

  U periodu između 22:00h i 7:00h moguće je preuzeti i vratiti vozilo uz dodatnu naplatu.

 • Lokacije preuzimanja i vraćanja vozila
  Dostupne lokacije za preuzimanje i vraćanje vozila možete pronaći na sajtu i izabrati onu koja Vam najviše odgovara. 
 • Minimalan period iznajmljivanja vozila
  Minimalan broj dana za iznajmljivanje vozila jeste 3 kalendarska dana. Iznajmljivanje vozila manje od 3 dana nije moguće, osim ako nije u pitanju organizacija specijalnog događaja ili u poslovne svrhe (snimanja). U slučaju iznajmljivanja vozila na duže od 15 dana, moguće je definisanje povoljnijih uslova.

3. Pravila vožnje kampera

Molimo sve naše goste da razumeju da iznajmljuju stara vozila (proizvedena pre više od 30 godina, kada je maksimalna brzina od 70-80km/h bila uobičajena za kombi vozilo) i da, s tim u vezi, postoje rizici od teških kvarova zbog neprimerene vožnje tako starih vozila. Naša vozila se redovno servisiraju i pregledaju od strane naših mehaničara, ali bez normalne vožnje ne možete da očekujete da će vas vozilo služiti bez problema. Stoga Vas molimo da poštujete naša pravila vožnje, s obzirom da od njih zavisi i vaša bezbednost na putu, ali i uspešnost vaše avanture. 

 • Brzina vožnje i dnevna kilometraža

  Maksimalna dozvoljena brzina vožnje VW kombija zvanog BuntoVAN je 80 km/h (ne preporučuje se vožnja maksimalnom brzinom na duže staze), a Renault kombija zvanog Whatifness je 110 km/h. Vožnja nije striktno ograničena u pređenim kilometrima i u satima. Međutim, dajemo vam preporuke koje očekujemo da ćete poštovati i u okviru njih planirati svoje putovanje. Ukoliko budete u većoj meri odstupali od ovih preporuka, bićemo prinuđeni da aktiviramo depozit. Preporučuje se dnevna kilometraža za BuntoVAN do 150km sa najmanje 2 pauze od 15-30min., i za Whatifness do 200km, sa najmanje 2 pauze od 10-20min. Za sve druge detalje oko kilometraže i neprekidne vožnje u toku dana bićete informisani prilikom preuzimanja vozila. Zamolili bismo Vas da obraćate pažnju na kombi i da ga osluškujete tokom vožnje, on je ipak vaš saputnik! Ukoliko primetite u toku vožnje bilo šta – paljenje lampica na instrument tabli, neki nepoznati zvuk, nestabilnost volana ili svaka neispravnost osnovnih sistema – upraljački, kočnice, gas –  odmah obevestite naš tim koji vam je uvek na raspolaganju!

  Ovi kamperi su kreirani za uživanje u putu i laganu vožnju. Zato ne brinite, ako dođete sa namerom da uživate i usporite svoju svakodnevnicu, prosto će sve na Urban Nomad avanturi ići baš tako, lako i sa uživanjem.

  Imajte uvek na umu – ovo nisu „off road“ vozila. Vožnja uskim, zatvorenim putevima i 4×4 trasama je strogo zabranjena. Imajte u vidu da je Whatifness kombi većih gabarita i ukoliko se sa njim zaglavite na nekom 4×4 putu, sami snosite troškove izvlačenja ili će vam isti biti naplaćeni iz depozita. BuntoVAN je manji i ima veće mogućnosti za neasfaltirane puteve, ali ne preporučujemo neiskusnim vožačima na ovakvim putevima da se upuštaju u avanture bez prethodne konsultacije.  

 • Saobraćajne nezgode
  U slučaju da dođe do saobraćajne nezgode, potrebno je prvog trenutka kada je to moguće i bezbedno pozvati Urban Nomad tim. Ukoliko ste učesnici saobraćajne nezgode sa drugim vozilima na putu, molimo Vas da se postarate da preuzmete podatke vozačke dozvole vozača drugog vozila, kao i podatke njegovog osiguranja i ispunite Evropski zapisnik radi pokrića. Ukoliko dođe do povreda ili vozilo nije u voznom stanju, potrebno je pozvati hitnu pomoć i policiju. Ukoliko dođe do saobraćajne nezgode u kojoj su posledice jednostavno i brzo otklonjive, potrudićemo se da vas brzo vratimo na Vaše putovanje.
 • Mogući mehanički kvarovi
  Naša vozila su redovno kontrolisana i održavana od strane našeg tima profesionalnih mehaničara kako bi u svakom trenutku bila potpuno spremna i sigurna za vožnju. Međutim, određena naša vozila su „old timer“-i, s toga, s vremena na vreme, mogu da se dese nepredviđeni mehanički i drugi kvarovi. U slučaju kvara ili Vaše sumnje da nešto nije u redu sa vozilom tokom Vašeg putovanja, molimo Vas da nas odmah kontaktirate. U zavisnosti od kompleksnosti problema, u razgovoru sa našim timom dobićete instrukcije za dalje korake, bilo da je u pitanju nešto što možete sami da preduzmete ili instrukcije za aktiviranje pomoći na putu. Neretko, problemi sa ovim vozilima se rešavaju jako lako i zahtevaju sitne korekcije, nakon čega možete nastaviti svoje putovanje bezbedno. Ukoliko nas i pored svega, ne obavestite da je vozilo u kvaru i nastavite tako da ga vozite, pokušate na svoju ruku da ga popravite bez odobrenja ili ignorišete naša uputstva, to može rezultirati aktivacijom depozita kao i ozbiljnijim komplikacijama koje će vam prekinuti putovanje. *U slučaju požara na vozilu dužni ste da upotrebite aparat za gašenje po standardnom upustvu za korišćenje takvih aparata u vozilima ovog tipa. Aparat ćete koristiti samo kada imate bezbedne uslove koji neće ugroziti vaš život i zdravlje i ljudi oko vas. Ukoliko niste nikada imali obuku za korišćenje ovih aparata, isto ćemo vam obezbediti prilikom preuzimanja vozila. U slučaju većeg požara pozvati vatrogasnu službu na 112.

4. Urban Nomad kultura

Naš tim je na raspolaganju za svu pomoć tokom Vašeg putovanja i postaraće se da doživite neverovatno #vanlife iskustvo. U skladu sa tim imamo još nekoliko pravila koja su deo naše kulture:

 • Pet Friendly
  Svi naši kamperi su pet friendly i opremljeni osnovnom opremom za kućne ljubimce. Dozvoljen je jedan ljubimac po kombiju. Prilikom rezervacije i preuzimanja kombija potrebno je prijaviti životinju koje će se voziti sa Vama. Ukoliko vidimo da su kombijem prevožene prethodno neprijavljene ili nedozvoljene životinje, suma od 50 evra će biti naplaćena iz Vašeg depozita. Takođe, Vi ste odgovorni za brigu o kombiju od potencijalne štete ljubimaca. Bilo koja dodatna oštećenja zahtevaju naplatu fee-ja iz depozita.
 • Zabranjeno pušenje
  Pušenje je strogo zabranjeno u svim kamperima. Molimo Vas da pušite isključivo van vozila. Moguća je naplata dodatnog fee-ja za nepoštovanje ovog pravila. 
 • Gorivo

  Prilikom preuzimanja kombija naš tim Vam predaje vozilo punog rezervoara. Molimo Vas da se pobrinete da vozilo bude vraćeno takođe sa punim rezervoarom. Ukoliko ne dođe do toga, moguća je naplata dodatnog fee-ja. Molimo vas da prilikom sipanja goriva vodite računa o gorivu koje sipate u vozilo. VW BuntoVAN troši običan – Euro dizel, dok Whatifness zbog specifičnosti motora troši kvalitetniji dizel (ime varira od pumpe do pumpe).

 • Čistoća

  Vrlo smo posvećeni čistoći i higijeni naših vozila i prilikom preuzimanja vozilo će uvek biti čisto i pouzdano. Dezinfikujemo vozila antibakterijskim sredstvima pre i nakon svakog putovanja kako bismo sprečili širenje bakterija i virusa. Posteljina i pešiki peru se u mašili pre i nakon svakog putovanja i sve glatke površine redovno se brišu i dezinfikuju. Molimo Vas da održavate čistoću kombija koliko god je to moguće i da se potrudite da za sobom ne ostavljate otpad.  

5. Najvažnije UN pravilo

Uživajte u svojoj Urban Nomad aVANturi! Dream big, live tiny, explore and be a true nomad!