Vodič za opstanak – Osmatranje prirode

Jedna od naših omiljenih knjiga jeste knjiga koja se bavi opstankom u prirodi – “Vodič za opstanak, kako preživeti u svakojakim prilikama”, koju je u izdanju Službenog glasnika na srpskom jeziku priredio i preveo Milan Miletić. Preporučujemo da ovu knjigu nabavite, pročitate i nosite uvek sa sobom kada krećete u avanture po prirodi.

U međuvremenu, dok ne dođete u posed ove korisne knjige, mi ćemo na našem blogu predstaviti deo njenog sadržaja i gledati da vam prenesemo, tj. prepričamo njene najzanimljivije i najkorisnije savete za snalaženje i opstanak u prirodi.

Osmatranje prirode – Ukoliko ste ljubitelj divljih životinja i žudite za uspešnim susretom za stanovnicima šuma i polja morate znati osnovne tehnike za osmatranje u prirodi.

Kao što je slučaj sa fotoaparatom na Vašem mobilnom telefonu, tu su “wide”, širokougaona perspektiva i fokus, tj. usredsređeni mod. Upravo tako funkcionišu naše, ali i oči životinja. Osnovna razlika je u tome, ljudi 95% vremena dok gledaju, koriste usredsređeno posmatranje, tj. fokus, a samo 5% „wide“. Kod životinja je skroz suprotno. Samo 5% vremena životinje posmatraju svet oko sebe fokusirano na jednu stvar, a 95% vremena svog osmatranja su u „wide“ modu. Ovom tehnikom životinje postižu jedan vrlo važan rezultat za život u divljini – lako uočavaju svaki pokret! Pitate se zašto ne srećemo divlje životinje u prirodi? Upravo smo dali odgovor. One uoče nas mnogo ranije nego mi njih i onda nas jednostavno izbegnu. 

Zato, naoštrite svoja čula, ostavite fokus u sleep modu i pustite periferni vid na ispašu. Onda kada zapazite kretanje, uzmete UN dvogled i snimite izbliza šta ste to uočili. Tu kreće zabava jer gledate pravo u dnevnu sobu jednog fazana, srne ili lisice npr. Molimo vas da poštujete njihov mir i osnovnu kulturu boravka u prirodi. Na taj način ćete i vi i životinje ostati bezbedni i jedino tako možete uživati u jedinstvenim trenucima divljine.

Probajte, testirajte, vežbajte ovu jednostavnu tehniku prvom prilikom! Mi Vam uskoro donosimo još novih taktika i metoda za živopisniji i uzbudljiviji boravak u prirodi!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2 × 4 =